Työkokemusta työttömänä? Kerrytä osaamistasi näillä vinkeillä

26.02.2021

Olet varmaan nähnyt vitsailuja netissä, kuinka 22 vuotiaana vastavalmistuneena pitäisi olla kymmenen vuotta työkokemusta ollakseen vahvoilla työnhaun hetkellä. Monet työttömät tuskailevat, ettei töitä saa kokemuksen puutteen takia - ja miten työkokemusta voi kerryttää, jos ei ole töitä? Työttömyys ei välttämättä tarkoita aukkoja CV:seen tai kehityksen kelkasta putoamista. Itseasiassa työttömänä on mahdollisuuksia kehittää osaamistaan ja saada tulevaan työpaikkaan liittyvää relevanttia kokemusta. Mitä mahdollisuuksia työttömyys tarjoaa?

Kehitä osaamistasi opiskelemalla

Opiskelu kannattaa ja se kertoo kiinnostuksestasi alaasi kohtaan. Saat relevanttia osaamista, mitä voit hyödyntää työnhaussa ja tulevissa työtehtävissä. Monista nettikoulutuksista saa LinkedIniin sertifikaatin, ja nämä kannattaa ehdottomasti lisätä LinkedInin profiiliin. Alla pari organisaatiota, jotka tarjoavat ilmaisia koulutuksia:

Vapaaehtoistyö mahdollisuutena

Vapaaehtoistyössä pääsee hyvin kosketuksiin työmäiseen ympäristöön ja tehtäviin. Vapaaehtoistyöstä voi olla monella kapea käsitys. Tiesitkö, että voit tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi markkinoinnin, viestinnän, sisällöntuotannon ja rekrytoinnin parissa? Osallistumalla vapaaehtoistyöhön rakennat lisäksi verkostoasi. Saatat löytää todella mielenkiintoisia mahdollisuuksia tällä saralla.

Olisiko kevytyrittäjyys juttusi?

Kevytyrittäjyys mahdollistaa työskentelyn omien unelmien parissa. Kevytyrittäjyys on helppoa ja suhteellisen riskitöntä ns. perinteiseen yrittäjyyteen verrattuna. Kelan työttömyysetua voidaan maksaa, jos yrittäjyys katsotaan sivutoimiseksi. Toisaalta kevytyrittäjyydessä on mahdollisuus hyviinkin tienesteihin. Voit huoletta kokeilla olisiko kevytyrittäjyys oma juttusi.


Opiskelu, vapaaehtoistyö ja kevytyrittäjänä toimiminen vaikuttavat usein positiivisesti myös työttömän mielialaan. Tutkimusten mukaan onnellisuutta lisää erityisesti muiden ihmisten auttaminen: vapaaehtoistyössä ja kevytyrittäjyydessä pääset auttamaan muita osaamisellasi. Lisäksi säännöllinen tekeminen tuo rytmiä arkipäiviin, mikä on tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Tsemppiä työnhakuun! Jos haluat yksilöllistä apua työnhakuun, tutustu palveluihini tästä.


Kirjoittaja Emilia Olkoniemi