Miksi kertoa omasta työnhausta muille?

20.11.2020

Hakemalla pelkästään avoimia työpaikkoja avoimista hauista, käytät todellisuudessa hyvin pienen osan potentiaalistasi töiden löytämisen suhteen. Paljon puhutaan piilotyöpaikoista, mitä kautta moni päätyykin työpaikkaansa. Lisäksi on avoimia hakemuksia, harjoitteluja, suorahakua ja monia muita väyliä, mitä kautta työhön voi päätyä.

On siis hyvin tärkeää, että kerrot rohkeasti ihmisille hakevasi töitä. Tätä voisi verrata yrityksen tunnettuuden tärkeyteen - jos kukaan ei tiedä yrityksestäsi, ei kukaan voi myöskään ostaa sinulta mitään. Siksi ei kannata jättää potentiaaliasi vain avoimien paikkojen hakemiseen ja toivoa parasta, vaan parantaa mahdollisuuksiasi muidenkin väylien suhteen.

LinkedIn on loistava paikka kertoa omasta työnhausta ja kasvattaa henkilöbrändiä asiantuntijana. LinkedIn myös kannustaa käyttäjiään kertomaan, kun he ovat avoimia uusille mahdollisuuksille. Voit käyttää LinkedInissä #OpenToWork ominaisuutta, jonka avulla profiilissasi näkyy työtehtävät mistä olet kiinnostunut ja saat myös kuvaasi #OpenToWork kehyksen. Tarkemmat ohjeet tähän löydät LinkedInin sivuilta. Yleensä työnhakupostaukset LinkedInissä saavat hyvin näkyvyyttä, koska monet haluavat auttaa vähintään kommentoimalla ja tykkäämällä postauksestasi. Postaus voi olla juuri sinun näköisesi ja luovuutta saa käyttää rohkeasti!

Myös tuttavaille, sukulaisille ja ystäville kannattaa rohkeasti kertoa omasta työnhausta. Tähän tilanteeseen olen törmännyt aidossa elämässäni:

Työttömänä ollessani olin kahvilassa ystäväni kanssa. Oli aika hiljaista, muutama muu asiakas istuskeli kahvilla meidän lisäksi. Keskustelu ajautui työnhakuun, sen haastavuuteen, piilotyöpaikkoihin yms. Yhtäkkiä viereisessä pöydässä istuva mies keskeytti keskustelun, ja kysyi minulta millaista töitä etsin ja mitä töitä olen tehnyt. Olin toki miettinyt hissipuhetta ja sitä, mitä kertoisin itsestäni juuri tallaisessa tilanteessa. Hissipuhe ei tullut kuitenkaan ihan niin apteekin hyllyltä kun olin sen ajatellut tulevan, niin yllättävä tilanne oli! Sain kuitenkin kerrottua itsestäni ja vaikka tällä herralla ei ollut tarjota töitä, hän antoi kuitenkin hyviä työnhakuvinkkejä. Meidän keskustelumme loputtua toisessa viereisessä pöydässä istuva nainen halusi myös liittyä keskusteluun ja tarjosi sote-alalla työskentelevälle kaverilleni töitä! Hänellä oli jo työpaikka, mutta kaverini välitti tiedon tästä piilotyöpaikasta työttömälle kaverilleen.

Koskaan ei voi tietää, milloin oma tuleva esimies voi sattua kohdalle!

Rekrytointitapahtumissa pääsee tutustumaan suoraan mahdollisiin työnantajiin. Rohkaisen siis osallistumaan rekrytointitapahtumiin ja ottamaan rohkeasti kontaktia ja verkostoitumaan. Jos lähestyminen jännittää, niin voi lähteä pienestä liikkeelle - lyhytkin juttelutuokio jää mieleen ja tästä voi olla apua tulevaisuudessa.

Lisää työnhakuun liittyviä vinkkejä löydät Instagramini puolelta. Tutustu myös palveluihini, jos haluat yksilöllistä opastusta työnhakuun: olen valmiina auttamaan sinua kohti tavoitettasi.


Kirjoittaja Emilia Olkoniemi