Kolme vinkkiä CV:n kohdistamiseen

14.09.2020

Sain muutama päivä sitten Instagramiini hyvän kysymyksen: millaisella CV:llä pääsee 99% varmasti haastatteluun?

Toivoisin, että minulla olisi antaa vastaus jolla CV:n luominen mullistuisi ja haastattelupyyntöjä tulisi päivittäin. Valitettavasti on kuitenkin mahdotonta antaa mitään yksiselitteistä ohjetta, jolla haastattelukutsu olisi taattu. Rekrytointiprosessit saattavat vaihdella paljonkin eri yrityksissä (esim. isot, kansainväliset yritykset vs. pienet start upit). Lisäksi nykyaikana moneen paikkaan etsitään sitä ''hyvää tyyppiä'', mikä tarkoittaa jokaisessa työpaikassa ja työtehtävässä hieman eri asioita. Työnhaku ei siis valitettavasti ole pelkkiä tilastoja, faktoja ja analyyseja, mutta yhdellä tärkeällä teolla voit parantaa mahdollisuuksiasi päästä rekrytointiprosessissa jatkoon:

CV:n kohdistaminen ja räätälöinti haettuun työpaikkaan. 

Tässä kolme vinkkiä siihen, miten omaa CV:tä voi parantaa ja kohdentaa paremmin haettuun työhön.

1. Käytä samoja sanoja ja adjektiiveja kuin työilmoituksessa. Jos esimerkiksi työilmoituksessa toivotaan näppäryyttä ohjelmistojen x ja y kanssa, voit hakemukseen kirjoittaa vaikkapa ''ohjelmistojen käyttö x ja y sujuu näppärästi...''. Tämä luo lukijalle jo alitajuntaisesti sellaista kuvaa, että voisit olla sopiva kandi tehtävään. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus ja rehellisyys - liika yhteneväisyys vai kääntyä itseään vastaan ja väitteet omasta osaamisesta tulisi pystyä perustelemaan. Pienissä määrin tämä on kuitenkin hyvä pieni niksi, jolla omia mahdollisuuksia voi buustata.

2. Katso CV:tä ja työhakemusta mahdollisen tulevan työnantajan näkökulmasta. Rekryävällä yrityksellä on tarve osaajalle ja heitä kiinnostaa, saavatko he tätä osaamista sinulta. Kerro siis itsestäsi ja osaamisestasi niin, että tuot esiin hyötysi työnantajalle. Tämä näkökulma kannattaa pitää koko ajan mielessä, kun kirjoitat itsestäsi ja osaamisestasi.

3. Hyvälaatuinen kuva. Ammattimaisella kuvalla jäät helpommin mieleen ja hakemus saa kasvot. Puhelimella saat helposti otettua hyvälaatuisia kuvia, kunhan vain valotus on kunnossa. Jos haet jotain tiettyä työtehtävää, voit olla tekemässä juuri tätä työtä - miten hyvin jäätkään mieleen, jos kahvilatyötä hakiessasi sinulla on kuva, missä teet kahvia tai palvelet asiakasta hymy kasvoilla!

Lisää tämän tyylisiä vinkkejä löydät blogini lisäksi Instagramtililtäni @emiliaolkoniemi. Jos haluat yksilöllisempää ohjausta ja vinkkejä työnhakuun, niin tutustu palveluihini tästä. Käydään yhdessä läpi, miten työnhakudokumenteistasi saadaan kaikki irti!


Kirjoittaja Emilia Olkoniemi